בפרויקטים של התחדשות עירונית, הדיירים הם המרוויחים הגדולים. לא אחת הם עוזבים דירה קטנה, ישנה ומתפוררת ומקבלים במקומה דירה חדשה, גדולה יותר, עם חניה, עם מרפסת שמש ועם פיתוח סביבתי.
אך למרות התמורות הרבות הניתנות לדיירים , פרויקטים רבים סובלים מדייר סרבן שלא מוכן לחתום על ההסכם ובכך הם תוקעים את הפרויקט לשנים רבות.
לכל אחד מהדיירים הסרבניים יש סיפור אחר, הנה כמה סיפורים שישאירו אתכם פעורי פה.
בפרויקט פינוי בינוי ברחוב אילת בעיר בת ים תוכנן לפנות 192 דירות ולבנות המקומם 800 דירות. כחלק מהתכנית לקידום הפרויקט הציב היזם שלטים המבשרים על הפרויקט העתיד להיבנות. שבועיים לאחר מכן 5 בעלי דירות הקרקע סיפחו לשטחם 20-30 מ"ר מהקרקע אשר שייכת לשטח המשותף, גם אם הקרקע לא ממש גבלה בשטח שלהן.
הם פרסו יריעות יוטה וטענו כי הדירות שברשותן הן דירות גן וכל עוד לא יובטחו להם דירות גן גדולות, הם לא יסכימו לחתום על ההסכם.
כמובן שבקשתם נדחתה מאחר ומעשיהם היו מנוגדים לחוק.
בפרויקט ברחוב ארלוזורוב בפתח תקווה תכננו לפנות 18 יחידות דיור ולבנות במקומם 66 דירות.
אחד מבעלי הדירות בפרויקט טען כי בלי בריכה אי אפשר ולא ניתן להתקדם והתנה את חתימתו בבנייה של בריכה על הגג. לאחר שהיזם הבהיר לדייר כי הדבר אינו ישים, הוא "ירד מהעץ".
בפרויקט ברחוב ז'בוטינסקי בפתח תקווה תוכנן לפנות 144 דירות ולבנות במקומן 578 דירות.
אחד הדיירים הכין כלונסאות ליציקת בטון במטרה להרחיב את הדירה שלו ואף השקיע בכך סכום של כ- 6000 שקלים.
במו"מ שהתנהל בין היזם לבין בעל הדירה דרש בעל הדירה פיצוי של חצי מיליון שקל עבור "החדר הנוסף".
החברה הסכימה לפצות אותו על הברזלים, אך הוא עדיין לא חתם על העסקה.
לדייר הוצא מכתב שלישי המאשים אותו בסחיטה.
בשכונת הלפרין בנתניה יש פרויקט עם תב"ע מאושרת שבו ייבנו במקום 16 הדירות הישנות, 66 דירות חדשות.
שם אחד מבעלי הדירות דרש פיצוי של 200 אלף דולר כי, לטענתו, גם ככה היזם מרוויח הרבה מאוד כסף. כדי להמחיש את משמעות הסכום שדורש הדייר נדגיש כי הדירה שלו מוערכת במיליון דולר. ההסכם עם הדייר עדיין לא נחתם ונמצא במו"מ בין היזם לבין הדייר.
במהלך המו"מ יידרש הדייר להסביר על מה ולמה מגיע לו סכום כסף נוסף השווה, כמעט, לערך של הדירה שלו.
בפרויקט בלב תל אביב פנה יזם לבניין סמוך לבניין הנמצא בבעלותו והציע שיתוף פעולה לבנייה חדשה במקום שני הבניינים הישנים. שני אחים אשר בבעלותם דירה אחת בבניין דרשו לקבל בתמורה שתי דירות בטענה שלכל אחד מהם מגיעה דירה משלו. החברה הסבירה להם שהדבר אינו ישים, אך הציעה להם שיפור במפרט הבנייה בערך של 10.000 שקלים.
בפרויקט פינוי בינוי בשכונת יוספטל בעיר רמת השרון מפונות 168 דירות ובמקומם יוקמו 588 דירות בארבעה מגדלים. אחד הדיירים בבניין שבבעלותו 1/24 מדירה בפרויקט המיועד להריסה ובנייה מחדש, דרש לקבל בתמורה לפינוי הדירה הישנה, דירה חדשה. הנושא הגיע לבית המשפט ושם חטף הדייר מכה חדשה. בית המשפט פסק נגד הדייר סכום של מיליון שקל, מלוא סכום התביעה, והוצאות משפט בסך של 120.000 שקלים.
בפרויקט תמ"א ברמת גן מתגורר דייר מבוגר שרכש את הדירה עם אביו עוד בילדותו. הדייר גר בדירה ובבניין שלשניהם יש מספר זהה וטען כי זה מספר המזל שלו. במסגרת המו"מ עם היזם סירב הדייר לחתום עד שיובטח לו שהדירה החדשה שיקבל תהיה ממוספרת באותו המספר כמו הדירה הישנה. מאחר ובקומת הקרקע של הבניין החדש מוסיפים דירות גן, הדבר אינו אפשרי והדייר גם אינו מוכן לעבור לקומה אחרת. כעת המו"מ בין היזם לבין הדייר נמצא בעיצומו, אך אם הבעיה לא תיפתר תיעשה פנייה למפקחת אשר על הבניינים המשותפים.